Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. italian food Krakow Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film