Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
dania z mozzarellą
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
mozarella
Skąd w związku z tym wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.